fwto

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Prince of Persia: The Sands of Time


Υπόθεση : Υιοθετημένος από τον Sharaman, τον βασιλιά της Περσίας, ο μικρός Dastan, μεγαλώνει μέσα στην βασιλική οικογένεια και κερδίζει την θέση του, ως ένας καλός πολεμιστής και πρίγκιπας της Περσίας. Μετά από την νίκη τους με την πόλη Alamut, ο πρίγκιπας Dastan γνωρίζει την όμορφη και μυστηριώδη Tamina, η οποία είναι προστάτιδα ενός στιλέτου, με το οποίο μπορεί κανείς να ελέγξει την πορεία του χρόνου. Όταν μετά από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο βασιλιάς Sharaman πεθαίνει, οι κατηγορίες πέφτουν στον νεαρό Dastan, ο οποίος το σκάει, ώστε να ανακαλύψει μαζί με την πριγκίπισσα Tamara την αλήθεια πίσω από τον θάνατο του πατέρα του και τους πραγματικούς λόγους, της επίθεσης στην ιερή πόλη Alamut.


Κατηγορία ταινίας : Τούμπανο


Γενικά : Έλα λίγο να μιλήσουμε σοβαρά. Είσαι πρίγκιπας της Περσίας, χρονικά κάπου στο λίγο πριν και στο λίγο μετά, της εμφάνισης του Χριστού, μένεις κάπου στην Περσία, με την άμμο, την βρομιά και γενικότερα όλα τα αρνητικά της εποχής εκείνης και παρόλα αυτά βρήκες τα γονίδια, την οδοντόκρεμα και το οδοντικό νήμα, για να αποκτήσεις την καλύτερη οδοντοστοιχία του βασιλείου;;; Εγώ δεν το δέχομαι, το θεωρώ λάθος, το θεωρώ πολύ ιδεαλιστικό για κάποιον ήρωα εκείνης της εποχής ,να έχει τέτοια δόντια και φυσικά το θεωρώ και λιγάκι άδικο. Τέλος πάντων ο Jake Gyllenhaal, από κάθε άποψη είναι εξαιρετικός ηθοποιός, ο οποίος έκανε ένα μικρό λαθάκι παίζοντας σε αυτή την ταινία. Αυτό το λέω, γιατί τον είχα συνηθίσει σε πιο σοβαρές ταινίες, σε αυτή δεν ξέρω με χάλασε κάπως, θες γιατί το σενάριο είναι μέτριο και παιδιακίζει απίστευτα (Οκ παραγωγή Disney, πάνω σε έναν χαρακτήρα παιχνιδιών), θες γιατί πρήστηκε και έγινε τούμπανο, για να μπορέσει να κάνει όλα αυτά τα ακροβατικά;; το θέμα είναι ένα, δεν έκανε για αυτή την ταινία. Τώρα για την ταινία, να πω ότι βασίζετε σε έναν χαρακτήρα από μια σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο παιχνίδι, οπότε δεν μπορώ να πω αν ακολουθήθηκε πιστά το στόρι του παιχνιδιού, στην ταινία, από την άλλη όμως, ξέρω ότι ο συγκεκριμένος ήρωας στο παιχνίδι, κάνει παπάδες, αυτό τουλάχιστον το κράτησαν στην ταινία, έτσι βλέπεις τον Jake Gyllenhaal να κάνει ένα σορό ακροβατικά και ακραίες πολεμικές κινήσεις. Αυτό όμως που είμαι σίγουρος πως δεν το έχει το παιχνίδι (γιατί είναι καθαρά ανδρικό), είναι ο ρόλος της γοητευτικότατης Gemma Arterton, πολύ μεγάλο ρόλο είχε το Gemaki και μαζί με τον Gyllenhaal, ψιλομαλώναν σαν ζευγαράκι και έδιναν μια πιο ευχάριστη νότα στην ταινία. Εμένα αυτό δεν μου άρεσε καθόλου, εγώ ήθελα να δω 2 ώρες ξύλο εφέ, στιλέτα και άμμο και κατέληξα να βλέπω το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής (Ευλόγησον). Σκηνοθετικά όλα καλά, γρήγορα πανοραμικά πλάνα, όπως και στο παιχνίδι, ωραία απεικόνιση της μεταφοράς μέσα στο χρόνο, γενικά είμαι ευχαριστημένος. Ο Ben Kingsley, μου είχε λείψει και μου άρεσε αρκετά στο ρόλο του κακού, του πήγε γάντι. Ο Alfred Molina, έκανε ένα μεγαλοαπατεώνα, που έδινε ένα πιο αστείο τόνο στην ταινία, όπως γίνετε πάντα σε τέτοια έργα, έχεις τον όμορφο (χτυπημένο από την μοίρα) ήρωα, την όμορφη πριγκιποπούλα, τον κακό και τον γελωτοποιό. Από μουσικής πλευράς η ταινία, έχει το κλασσικό γρήγορο ρυθμό για της πολεμικές σκηνές, μόνο που εδώ η μουσική είναι επηρεασμένη από τους ήχους της ανατολής.


Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσε η πρώτη σκηνή, που χρησιμοποιείτε το μαγικό στιλέτο. Η απεικόνιση της μεταφοράς στο χρόνο με slowmovement, ήταν πολύ καλά προσεγμένη και πιστεύω, πως θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς fan των παιχνιδιών.


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή με της στρουθοκαμηλοδρομίες, ήταν απλά περιττή και άσκοπη. Προφανώς χρησιμοποιήθηκε για να μεγαλώσει λίγο η διάρκεια της ταινίας και για να διασκεδάσει το κοινό με την κωμικότητα της.


Δες την : Αν είσαι κοριτσάκι, θα την δεις για τον Jake Gyllenhaal. Αν είσαι αγοράκι, θα την δεις για τα εφέ της, για τον ήρωα που έπαιζες όταν ήσουν μικρός.


Μην την δεις : Γιατί θα εκνευριστείς εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που δόθηκε, στην σχέση του Gyllenhaal και της Arterton, κάνει όλη την ταινία , να μοιάζει σαν μια μικρή ροζ τσιχλόφουσκα (Disney μας κατέστρεψες)


Με ποιον να την δεις : Θες την με όλους τους καμένους φίλους σου, που είχατε κολλήσει με αυτό το παιχνίδι, μέχρι να το τερματίσετε.


Μην την δεις με : Με την κοπέλα σου, η οποία θα ξεχάσει ότι είσαι εκεί και θα κοιτάει τα δόντια και τα μούσκουλα του Gyllenhaal.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis