fwto

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

American Psycho


Υπόθεση : Ο Patrick Bateman (Christian Bale) είναι ένας όμορφος άντρας, με άριστες σπουδές και δυνατό πνεύμα. Είναι μόλις 27 χρονών και ζει το απόλυτο Αμερικανικό όνειρο, εργάζεται στην Wall Street, κερδίζει πάρα πολλά λεφτά και έχει ένα τεράστιο σπίτι που θα ζήλευαν όλοι. Φαινομενικά ο Patrick τα έχει όλα, αλλά του λείπει κάτι. Ο Patrick είναι για την ακρίβεια ένας άνθρωπος που δεν έχει ψυχή, είναι ένα ζηλόφθονο τέρας, ένα υλιστικό κτήνος με έντονες δολοφονικές τάσεις.

Με μια κουβέντα : Σε πιο σύμπαν μπορεί να περάσει ο Christian Bale ως 27χρονος;

Γενικά : Εμένα η ταιναι δεν μου άρεσε και στο λέω από τώρα για να μπορείς να με κακολογήσεις από την αρχή. Αλλά αν σου άρεσε, θα ήθελα πάρα πολύ να μου εξηγήσεις τι σου άρεσε. Οκ, καταλαβαίνω ότι ο Christian Bale είναι στα καλύτερα του και ερμηνευτικά αλλά και σωματικά, αλλά μην ξεχνάς ότι ο Bale είναι ένας σκληροπυρηνικός ηθοποιός που μπορεί για έναν ρόλο να πάρει 100 κυλά και για κάποιον άλλο να κυκλοφορεί πετσί και κόκκαλο, οπότε δεν του ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει σφίχτερμαν. Όσο για το ερμηνευτικό, εντάξει, αυτό ή το έχεις ή δεν το έχεις και ο Bale είναι απο τους άξιους ηθοποιούς του Hollywood. Η ταινία τώρα ήταν που με χάλασε, η σκηνοθεσία και λίγο το σενάριο. Εγώ που δεν είχα δει την ταινία και όλο άκουγα για αυτήν περίμενα έναν τρελό γιάπη να σκοτώνει αβέρτα, αυτό εν μέρη βγήκε αληθινό, αλλά το όλο πνεύμα μιας ταινίας τρόμου δεν μου γεννήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Οι σκηνές με τις δολοφονίες ήταν σχετικά ελάχιστες και συνήθως όχι τόσο τρομακτικές, σκέψου την πρώτη δολοφονία στην οποία ο Bale κάνει moonwalk. Ποιος δολοφόνος, που σέβεται τα σατανικά του ένστικτα, κάνει κάτι τέτοιο; Άσε δε το άλλο, κάποια στιγμή ο Bale κυνηγά γυμνός (γιατί έκανε σεξ) μια κοπέλα στο διαμέρισμα, που είχε τα νεκρά θύματα του, και ύστερα στους διαδρόμους της πολυκατοικίας. Τώρα πες μου ποιος σοβαρός σκηνοθέτης βάζει έναν γυμνό άντρα με αλυσοπρίονο, τυλιγμένο στα αίματα να κυνηγά μια κοπέλα, με κατάλευκο αθλητικό σπορτεξάκι; Από πού και ως που σε ρωτώ, πότε πρόλαβε και έβαλε τα παπούτσια, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα φόραγε στο κρεβάτι (Ένα κοινωνικό μήνυμα: Ποτέ σεξ με κάλτσες, αίσχος!!!). Αυτά με χάλασαν στην σκηνοθεσία. Το σενάριο όχι ότι με χάλασε αλλά με μπέρδεψε, εγώ μπορώ να σου πω ότι δεν κατάλαβα τι έγινε στο τέλος, αν όλα αυτά που βλέπαμε ήταν αλήθεια ή ψέματα, ακόμα και τώρα δεν είμαι σίγουρος. Όσο για την μουσική τι να σου πω, πιο πολύ για ρομαντική κομεντί σου έβγαζε πάρα για θρίλερ, μα την ώρα των φόνων να σου παίζει το jukebox David Bowie και Phil Collins; Τέλος πάντων είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος με την συγκεκριμένη ταινία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει τόση μεγάλη βαθμολογία στο IMDb και αν εν τη έχεις δει, δεν σου την προτείνω.

Η Ατάκα : Patrick Bateman: «Έχω όλα τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου: αίμα, σάρκα, δέρμα, μαλλιά, αλλά ούτε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, εκτός από την απληστία και την απέχθεια. Κάτι απαίσιο συμβαίνει μέσα μου και δεν ξέρω το γιατί. Τα νυχτερινά μου αιματοκυλίσματα έχουν κατακλίσει τις μέρες μου. Νοιώθω ένα φονικό συναίσθημα, νομίζω ότι η μάσκα της ηρεμίας μου θα πέσει.»

Ποιον θα έπαιζα : Κανέναν.

Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσε (και αυτό σε μικρό βαθμό) η σκηνή οπού ο Patrick μας περιγράφει την καθημερινή ρουτίνα του, ενημερώνοντας μας παράλληλα για την διαταραγμένη προσωπικότητα του.

Χειρότερη σκηνή : Είναι αρκετές πια να κατονομάσω πρώτη; Την σκηνή όπου το πρόσωπο του Bale είχε καλυφτεί με σιλικονούχα μάσκα για να δήξει ότι είναι τάχα αγχωμένος; Την σκηνή με το αλυσοπρίονο; Την σκηνή με το moonwalk; Πράγματι είναι τόσες πολλές που δεν ξέρω πια να διαλέξω.

Δες την : Γιατί προέρχεται από ένα best seller. Για να πάρεις μάτι (μικρό μου λιγούρι) το κορμί του Bale. Και για να λες ότι την έχεις δει.

Μην την δεις : Αν πρώτον φοβάσαι τα θρίλερ, αλλά όπως είπαμε δεν είναι και τόσο θρίλερ. Επίσης μην την δεις, αν θες να δεις ένα δυνατό θρίλερ και τέλος αν δεν σου αρέσουν οι ταινίες με διφορούμενο φινάλε.

Με ποιον να την δεις : Με κάποιον φίλο σου χαλαρά.

Μην την δεις με : Έναν φίλο σου, που είναι πολύ τέλειος για να είναι αληθινός, να ξέρεις πως κάτι κρύβει.



6 σχόλια:

  1. γεια σου νυχτοπούλι
    κι εγώ πριν μια ώρα επέστρεψα
    αλλά τώρα το' χω ρίξει στη Ινδία. Διαβαζω ένα βιβλίο.
    Αν έχεις να μου προτείνεις και κάποια ταινία υ\όχι εκείνη με το κορίτσι που ανακαλύπτει εκείνους τους νaούς με τα ερωτικά γλυπτά την έχω δει 500 φορές, κάτι άλλο θα σου ήμουν ευγνώμων. ευγνωμονούσα. Καμία σχέση με το «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» που έγινε τόσος ντόρος γιατί έφυγε -από μόνη τελείως , ναι- από το γραφείο του πρωθυπουργού. just me.
    τώρα όταν η ταινία δεν έχει χρονολογία πάει να πει φρέσκο πράμα;
    από θρίλερ χάλια. Αλλά όλο και κάτι θα κάνω. Η ταινία να παίζει κι εγώ κάτω απ το κρεβάτι, χου χου.
    καλημέρα σε λίγο ξημερώνει ξαγριώνει δεν υπάρχει αλλά εξαγριώνει ε; Κι έρχεται και καύσωνας μίνι ή μάξι θα δείξει.
    γεια σε σένα και σ' όλο το πλήρωμα εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάλι εγώ. Τώρα που είμαι πιο, χμ, ας πούμε μυαλωμένη, γκουχ γκουχ, είδα που η ταινία είναι του 2000. Οπότε θα πάω dvd store κι αν δεν τη βρω θα κοιτάξω για DOWNLOAD.
    kal;o br;ady.
    kalo brandy?
    Ε κρυάδες!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουφ την είδα. Ασυνεννοησία πλήρης. Από συνταγή καλό και με το ζητιάνο και με την ηλικιωμένη κυρία και τη γάτα, το κεφάλι στον καταψύκτη.
    το χειρότερό του ήταν μάλλον ότι δεν έγινε και κανένας φόνος ή μήπως έγινε;!
    ( ο ηθοποιός Christian Charles Philip Bale φαίνεται τρομερά νέος και γλυκούλης και προσπαθεί να το κρύψει. δεν ξέρω αν έχει δοκιμάσει κωμωδία αλλά θα του πάει γάντι )
    ciao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ciao agaphmenh summertime, molis epistrepsame apo eksantlitikes diakopes, kamenoi kai kourasmenoi, diakopes soy leei o allos, ksekourash... loipon na fantastw oti to exeis riksei stis tainies touy ANt1 me to bollywood? Entwmetaksh h tainia einai toy 2000 alla exei ws xronologiko upobathro to 80'... h tainia telika den mperdepse mono emena, mallon einai apo ekeines pou se afhnei na dialekseis esi ti egine telika. oso gia ton bale se kwmodia on fobame...
    ciao!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλεάνθη είδα ένα σχόλιό σου εδώ
    http://cinessence.blogspot.com/2011/01/black-swan.html
    και βλέπω πως γράφεις μια χαρά μ' ελληνικούς χαρακτήρες.
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. xaxaxa poy to ksetripwses auto? ase poy den mou apantise kiolas! Loipon kanonistike, apo edw kai pera tha sou apantaw sta Ellhnika, alla apo to epomeno comment! kalinuxta!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis