fwto

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Fight Club


Υπόθεση : Ένας τύπος (Edward Norton) που φαινομενικά τουλάχιστον δείχνει να έχει μια άνετη ζωή πάσχει από αϋπνίες που του τύραννε την καθημερινότητα του. Για να ηρεμίσει πηγαίνει σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης άρρωστων ατόμων. Με αυτό τον τρόπο και ακούγοντας πως υπάρχουν και χειρότερα βρίσκει την ηρεμία του, αλλά μαζί με αυτήν γνωρίζει και την Marla Singer (Helena Bonham Carter) η οποία κάνει το ίδιο ακριβώς με αυτόν. Χάνοντας πάλι τον ύπνο του εξαιτίας της ¨κλεψιάς¨ της Marla, ο πρωταγωνιστής μας βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Tyler Durden (Brad Pitt), ενός πωλητή σαπουνιών, τον οποίο γνώρισε στο αεροδρόμιο. Μαζί ξεκινάνε μια ιδιόρρυθμη φιλία που έχει σαν πυρήνα της μια ομάδα πυγμαχίας με γυμνά χέρια που ξεκίνησαν, το Fight Club.

Με μια κουβέντα : Μια ταινία που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα: psycho, χαζή και τέλεια!!!

Γενικά : Ξέρω ότι η ταινία έχει πολλούς φαν αλλά πρέπει να αναλύσω τους παραπάνω χαρακτηρισμούς και ας με βρίσουν. Καταρχήν η ταινία είναι psycho γιατί δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν άνθρωποι που θα δημιουργούσαν μια λέσχη ξύλου και μέσα από αυτήν θα οργάνωναν τελικά μια ομάδα που στόχο θα είχε την ρήξη του καπιταλισμού. Ακόμη θεωρώ τραγικό πως ένας άνθρωπος για να καταφέρει να κοιμηθεί θα πήγαινε σε ομάδες υποστηρίξεις και να πει ψέματα, παίζοντας με τον πόνο των άρρωστων ανθρώπων. Περνάμε τώρα στον χαρακτηρισμό: Χαζή. Η ταινία είναι χαζή γιατί θέλω να πιστεύω ότι οι άντρες που παρατάνε τις δουλείες τους, μπαίνουν σε μια οργάνωση, φανατίζονται και συμπεριφέροντε λες και είναι στο στρατό είναι ελάχιστοι και αν υπάρχουν είναι ηλίθιοι. Και μετά από όλα αυτά πρέπει να παραδεκτό ότι η ταινία είναι τέλεια! Τέλεια γιατί έχει ένα από τα πιο ανατρεπτικά σκηνικά που είδα πότε σε ταινία. Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να σου πω τι γίνεται αλλά έπεσα από τα σύννεφα όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια που τυραννούσε τον πρωταγωνιστή. Επίσης η ταιναι είναι τέλεια από σκηνοθετικής άποψης. Ο David Fincher (Seven, The Curious Case of Benjamin Button) μας παρουσιάζει ένα σκηνοθετικό αριστούργημα, με απίθανα flashbacks, σουρεαλιστικά σκηνικά (οι σκηνές στην σπηλιά) και χαλαρό κλείσιμο του έργου ύστερα από ένα κρεσέντο αγωνίας. Το σενάριο είναι παρμένο από ένα μυθιστόρημα και ο ίδιος ο συγγραφέας βγήκε και δήλωσε ότι η ταινία είναι καλύτερη από το βιβλίο του! Από την άλλη βέβαια η ταινία προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα στην εταιρία παραγωγής, γιατί η ταινία όταν πρωτοβγήκε πάτωσε σε εισπράξεις καθώς οι κριτικοί την θάψαμε, πολύ αργότερα με την έκδοση του dvd η ταινία κέρδισε την αναγνωσιμότητα που τις άξιζε. Οι λόγοι που η ταινία δεν άρεσε σε κριτικούς και στην εταιρία, ήταν τα θέματα που αναφέρονται: κατάρρευση του καπιταλισμού, αναρχία, βία και αλλά τέτοια που για μια μεγαλοεταιρία και γενικότερα για μια καλή εικόνα της κοινωνίας ήταν κόκκινο πανί. Οι πρωταγωνιστές ήταν άψογοι. Ελάχιστες ταινίες καταφέρνουν να έχουν τόσο μεγάλα ονόματα και να είναι όλοι τους πολύ καλοί στις ερμηνείες τους και να συνυπάρχουν εξαιρετικά. Έχουμε λοιπόν τον Edward Norton, που έχω ξαναπεί ότι η φωνή του δεν ταιριάζει με το παρουσιαστικό του, αλλά ο άτιμος είναι από τους ελάχιστους άντρες ηθοποιούς που γουστάρω να βλέπω, ήταν τέλειος. Ταινίες με τον Brad Pitt έχω ξαναδεί αλλά δεν πιστεύω ότι σε καμία άλλη δεν κατάφερε να είναι τόσο δυνατός στην ερμηνεία του. Και περνάμε στην γυναίκα της παρέας την Helena Bonham Carter, την οποία και λάτρεψα, γιατί πιστεύω ότι η ερμηνεία της σε αυτή την ταινία είναι ίσως η καλύτερη που έχει κάνει πότε της. Κλείνοντας η ταινία είναι εξαιρετική, ασχέτως αν κάποια πράγματα δεν μου άρεσαν, εγώ μίλα για το γενικό σύνολο που παρουσιάζεται και το Fight Club είναι μια ταινία σταθμός για τον κινηματογράφο.

Η Ατάκα : Marla Singer: «Έχουν να με πηδήξουν έτσι από το δημοτικό»

Ποιον θα έπαιζα : Μάλλον κάποιο μέλος του Fight Club, γιατί το ξύλο ηρεμεί!

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα του Tyler Durden.

Χειρότερη σκηνή : Πεθαίνει ένα μέλος της οργάνωσης και αναφέρεται το όνομα του. Ξαφνικά όλοι οι υπόλοιποι της οργάνωσης αρχίζουν να τιμούν τον νεκρό προφέροντας συνεχώς το όνομα του και αυτό όχι γιατί έτσι τον λυγάνε, αλλά γιατί οι βλάκες κατάλαβαν ότι το όνομα λειτούργει σαν φράση καθαγιασμού, σαν τρισάγιο ένα πράγμα!!!

Δες την : Γιατί είναι στο νούμερο 14 των καλύτερων ταινιών, συμφώνα με το Imdb!

Μην την δεις : Γιατί δεν θες να δεις μια ταινία που κρατά σχεδόν 2½ ώρες και είναι αρκετά σκοτεινή για την ιδιοσυγκρασία σου.

Με ποιον να την δεις : Με τους κολλητούς σου, γιατί είναι μια καθαρά ανδρική ταινία.

Μην την δεις με : Με την κοπέλα σου, έκτος αν είναι σινεφίλ!



5 σχόλια:

  1. hello Κλέ. (όπως Paul Klee )
    Η ανιψιά μου που ναι ένας τρομερός και φοβερός κορίτσαρος 20 ετών -συγκίνηση!!, είπε ότι απ τον τίτλο της φάνηκε ότι θα' ναι aggressive, μα τελικά έχει κι άλλα πράματα! Άλλα νοήματα.
    τι να πω. μόλις τη νοίκιασα.
    τώρα βουρ στο ντι βι ντι.
    μπον νουί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ ο Klee...είναι όντωσ aggressive η ταινία, αλλά αξίζει! Περιμένω να μου πείς αν σου άρεσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουφ. όντως κρατάει αρκετούτσικα.
    και στο τέλος όλα μέλι γάλα και καταστροφές παντού!Καλή κι η θέση εξωτερικού συνεργάτη. Πιάνει το κόλπο άραγε; Τι να πω; Μ' άρεσε και δεν μ' άρεσε μαζί. Κουφό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -oh God why are you doing this?
    *It 's cheaper than a movie and there's free coffee
    ...why do you do it?
    -I don't know.
    When people think you' re dying they listen to you instead of ..
    *Instead of waiting for their turn to speak.
    -Yeha yeha.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι όντως υπάρχουν πολλοί που δεν τους αρέσει. Για εμένα υπήρχαν σκηνές που μου άρεσαν πολύ και άλλες που με έκαναν να λέω ότι η ταινία είναι λίγο κλαιν. Όσο για την ατάκα, είναι καθαρό χρυσάφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis