fwto

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

BIENVENUES CHEZ LES CH'TIS(2008)-EINAI ΤΡΕΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ





ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:

ΤΙ ΚΑΝ΄Σ,ΜΙΚΡΕ Μ' ΛΑΛΟΥΚΟ?????


Παίζουν: Kad Merad,Dany Boon
Σκηνοθεσία:Dany Boon

O Phillipe Abrams(Kad Merad) είναι διευθυντής ταχυδρομείου σε μία κωμόπολη της νὀτιας Γαλλίας, το Salon-de Provence!O ίδιος επιδιώκει πώς και πώς να πάρει μία μετάθεση ακόμη πιο νότια κάπου στην πολυτελή και ηλιόλουστη γαλλική Ριβιέρα ή στη Νίκαια ή γενικά κάπου πιο ζεστά και ευχάριστα βρε αδερφέ!, για να χαροποιήσει την οικογένεια του και ειδικά τη γυναίκα του η οποία έχει κατάθλιψη και γενικά τελευταία η σχέση τους δεν είναι και στα καλύτερα της!Δυστυχώς όμως για αυτόν,εξαιτίας βέβαια και της αποτυχημένης εφευρετικότητας και της επιμονής του , οι ανώτεροι του του επιβάλλουν τιμωρία στέλνοντας τον στο άααααλλο άκρο , δηλ. τη βόρεια Γαλλία.Η βόρεια Γαλλία είναι για τους Νότιους κάτι σαν να σε στέλνουν στην κόλαση ένα πράγμα!Αναρωτιούνται πως οι άνθρωποι εκεί αντέχουν το κρύο, οι συνθήκες ζωής πρέπει να είναι αφόρητες ενώ και οι άνθρωποι είναι άξεστοι , βάρβαροι, μην πω κάτι σαν εξωγήινοι σε σχέση με αυτούς. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό λοιπόν , ο Philippe μαθαίνει ότι πάει στο βορειότερο άκρο, στην πόλη Bourge ή αλλιώς τη χώρα του Ch'ti(το λένε αυτό λόγω της περίεργης προφοράς του σίγμα σε εκείνα τα μέρη). Έίναι τόσο πεπεισμένος ότι εκεί θα είναι χάλια που αποφασίζει να αφήσει πίσω τη οικογένεια του για να μην τους επιβαρύνει κι άλλο για τα επόμενα 2 χρόνια της ζωής του εκεί πέρα στα Τάρταρα!!!Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαντάζεται?


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Έχω δει αρκετές γαλλικές ταινίες και γενικά μου αρέσει το γαλλικό σινεμά(τα γαλλικά είναι και η αγαπημένη μου γλώσσα άλλωστε!η χαζή δεν πήγα να μάθω αλλά άσχετο!)αλλά σχεδόν πάντα με τις κωμωδίες τους, , δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά! Ευτυχώς η συγκεκριμένη ταινία ανήκει στις ευχάριστες εκπλήξεις!τι να λέω τώρα?Η ταινία έχει γέλιο και τη βλέπεις τόσο ευχάριστα που σχεδόν στενοχωριέσαι που τελειώνει!
Άσε που το θέμα είναι μπορώ να πώ τόσο ανθρώπινο και έχει και παγκόσμιες διαστάσεις(μη μου πείτε ότι δεν πήγε το μυαλό σας στην περίφημη διαμάχη μας με τους Αθηναίους?). Θα μου πείτε ναι ωραία τα λες αλλά η ταινία είναι στα γαλλικά οπότε οι γάλλοι γελούν πολύ περισσότερο όταν την βλέπουν επειδή ξέρουν την γλώσσα!Εγώ σας ξαναλέω παντως ok!δεν θα πέσετε και στα πατώματα από τα γέλια αλλά ότι θα την ευχαριστηθείτε πολύ την ταινία!
Αν και δε συνηθίζω να το λέω,(είναι δουλειά του συναδέλφου μου να το λέει,χαχα!) Να τη δείτε και με παρεούλα !Η ταινία μας αποδεικνύει ότι παρόλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που δημιούργουνται σχετικά με ανθρώπους και τον τόπο καταγωγής τους τελικά όλα ξεπερνιούνται όταν ζήσεις έμπρακτα κάποιες καταστάσεις!Επίσης νομίζω ότι η ταινία είναι ένα αφιέρωμα σε όλους τους ξενιτεμένους που ξεκινούν με τις χειρότερες εντυπώσεις για έναν τόπο ,βάσει όσων έχουν ακούσει, αλλά τελικά αλλάζουν γνώμη, γιατί τελικά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι έχουν πλάσει στο μυαλό τους!
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΖΑΒΛΑΚΕΣ!!!!!!!!AAA!ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ!
Η βαθμολογία μου:8,5\10


EXTRA INFO


1.O σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στην ταινία είναι και αυτός επίσης από το βορρά και πολύ περήφανος που είναι Ch'ti!


2.Την ταινία παρακολούθησαν πάνω από 20.000.000 Γάλλοι κάνοντας την να καταρρίψει ακόμη και την επί 42 χρόνια μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία(ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ-LOUIS DE FINNES-17.200.000 θεατές) και ισοφάρισε με τον αμερικάνικο Τιτανικό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis