fwto

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Le Silence De Lorna


Υπόθεση : Ο Sokol και η Lorna είναι ένα ζευγάρι από την Αλβανία που έχουν έρθει στο Βέλγιο ως μετανάστες για να ανοίξουν ένα snack bar. Χρειάζονται λεφτά και την βελγική υπηκοότητα. Ο Claudy ένας ναρκομανής, που χρειάζεται λεφτά για να καλύψει τον εθισμό του. Ο Andrei ένας πλούσιος Ρώσος. Ο Fabio ένας ταξιτζής που κάνει διάφορες ¨δουλειές ¨ και με σκοπό να αποκτήσει χρήματα σκέφτεται ένα σχέδιο: θα δώσει λεφτά στον Claudy για να παντρευτεί την Lorna, για να πάρει εκείνη την Βέλγικη υπηκοότητα. Μετά θα χωρίσει τον Claudy, για να παστρευτεί τον Andrei, ο οποίος δίνει πολλά λεφτά στον Fabio και στην Lorna, για να πάρει και εκείνος με την σειρά του το Ευρωπαϊκό διαβατήριο. Ένα σχέδιο, όπως πολλά άλλα, που τελικά δεν γίνετε, όπως σχεδιάστηκε.


Γενικά : Αν διάβασες την υπόθεση λίγο πιο πάνω, είσαι πολύ τυχερός, γιατί είναι, ότι πιο απλοποιημένο μπορώ να βγάλω από την ταινία. Το έργο θίγει το πρόβλημα της απόκτησης της υπηκοότητα που τυραννάει πολύ κόσμο, που έχει έρθει ως μετανάστης σε μια ξένη χώρα και στο, τι είναι ικανός να κάνει κάποιος, για να ζήσει το όνειρο του. Η σκηνοθεσία και το σενάριο, προέρχονται όλα από τους Βέλγους αδελφούς Dardenne, για το σενάριο τους κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο σενάριο στο φεστιβάλ των καννών. Η ταινία σε γενικές γραμμές είναι καλή, το θέμα της σε αγγίζει, καθώς καταγράφει με ρεαλισμό τις ιστορίες μια πόλης, που όλοι αρνούμαστε να κοιτάξουμε, χωρίς μελοδραματισμούς, σχεδόν χωρίς καν να δραματοποιούνται. Το αποτέλεσμα μπορεί να σε συγκινήσει και να σε προβληματίσει. Η ερμηνεία της Arta Dobroshi ήταν καλούτσικη προς μέτρια, υπήρξαν σκηνές που νόμιζα ότι τα έλεγε όλα μηχανικά. Σκηνοθετικά πιστεύω ότι η ιστορία ¨τράβαγε¨ πιο πολύ από όσο θα έπρεπε και αυτό ίσως κουράσει κάποιον. Κλείνοντας, η σιωπή είναι μια ταινία, που αν την επιλέξεις, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, ότι δεν πρόκειται για μια ελαφριά ταινία και πως έχει φτιαχτεί για να σου ξυπνήσει συναισθήματα και να προκαλέσει λίγο την σκέψη σου.


Αγαπημένη σκηνή : Όταν η Lorna γδύνετε μπροστά στο καλοριφέρ και πάει και γδύνει τον Claudy, η σεξουαλική ένταση διαγράφετε στις ανάσες τους.


Χειρότερη σκηνή : Βγαίνει η Lorna από το αμάξι, για να πάει να κατουρήσει, και πάει να πάρει την τσάντα της , αλλά ο οδηγός δεν της το επιτρέπει, η Lorna καταλαβαίνει ότι θα την σκοτώσουν, πάει λοιπόν, παίρνει μια πέτρα και όταν επιστρέφει στο αμάξι, χτύπα με την πέτρα τον οδηγό και φεύγει χωρίς την τσάντα της… και το θέμα είναι, αφού έφυγε την πρώτη φορά χωρίς την τσάντα γιατί επέστρεψε, αφού πάλι δεν πύρε.


Δες την : Γιατί είναι μια βραβευμένη ταινία, σκηνοθετημένη και γραμμένη από ένα δυνατό ζευγάρι δημιουργών και γιατί το θέμα της, θίγει την σημερινή μεταναστευτική κοινότητα.


Μην την δεις :Γιατί μπορεί να σου πέσει βαριά, μετά τον μουσακά!!!


Με ποιον να την δεις : Πιο καλή η μοναξιά, καθώς η ταινία δεν απευθύνετε στο εμπορικό κοινό.


Μην την δεις με : Με άτομα που δεν αντέχουν της δραματικές ταινίες και κυρίως της δραματικές ταινίες που είναι στα Γαλλικά και στα Αλβανικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis