fwto

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

FANNY AND ALEXANDER(1982)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΦΑΝΝΥ Η ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΣΤΑΡ!
Παίζουν:Permilla Allwin,Bertil Guve,Allan Edwall και πολλοί άλλοι μη ξανθοί Σουηδοί!!
Σκηνοθεσία:Ingmar Bergman

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:ΔΡΑΜΑ, ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ,ΕΠΟΧΗΣ

Η Φάννυ και ο Αλεξανδρος ανήκουν σε μία οικογένεια θεατρόφιλων.Ζουν σε ένα περιβάλλον, παραμυθένιο, γεμάτο ελευθερία και παιχνίδι.Μία μέρα όμως ο πατέρας τους πεθαίνει, και μετά από μερικά χρόνια η μητέρα τους EMILY,αποφασίζει να παντρευτεί τον αιδεσιμότατο Βέργκερους.Αυτός θα τους επιβάλλει μία πολύ αυστηρή και πουριτανική διαπαιδαγώγηση, μακριά από το ελευθεριάζον οικογενειακό πνέυμα που έχουν συνηθίσει τα 2 παιδιά και πολύ γρήγορα η αντίδραση τους και ειδικά του Αλέξανδρου δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟEΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙ 5 ΩΡΕΣ!!!!!!

Ναι αγαπητοί αναγνώστες , καλά διαβάζετε και εγω έπαθα ένα σοκ όταν είδα την διάρκεια και λέω ''θα κάνω καμιά βδομάδα για να τη δω!!.
Ξεκινώντας λοιπόν το τηλεοπτικό ταξίδι-λιώσιμο των 5 ωρών, κάπου στην μιάμιση ώρα ταινίας είχα σκυλοβαρεθεί αφού δεν καταλάβαινα και πολλά (μία οικογένεια μαζεμένη για Χριστούγεννα , θείοι , θείες , αδέρφια , ξαδέρφια και πάει λέγοντας)και είπα κοιτώντας την ώρα 2.30 το πρωί! ότι θα τη συνεχίσω την επομένη και την μεθεπόμενη και την παράλλη μέρα!!Έλα όμως που στην συνέχεια το έργο απέκτησε τρελό ενδιαφέρον και με βρήκε 4 το πρωί!Αν δεν με είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις μου,σας πληροφορώ θα την έβλεπα μέχρι τέλους με τη μία.
Η ταινία είναι έτσι σκηνοθετημένη που δεν έχεις βαριά αίσθηση του χρόνου.Ακόμη και το θέμα ενώ είναι κάπως βαρύ, και πάλι δεν νιώθεις κατάθλιψη ή ψυχοπλάκωμα.Έχει θεατρική δομή με πρόλογο μιάμισης ώρας (το χριστουγενιάτικο δείπνο που σας έλεγα ,και το πιο βαρετό κομμάτι της ταινίας), κυρίως θέμα, περίπου 3,5 ωρών, και επίλογο περίπου μιση ώρα.
Η οικογένεια της Φάννυ και του Αλέξανδρου είναι μία θεατρική οικογένεια, φιλελεύθερη αλλά και πολύ αγαπημένη,.Όταν ο πατέρας πεθαίνει ,η Έμιλυ μητέρα των παιδιών παντρεύεται τον επίσκοπο της περιοχής που πραγματικά ήταν πολύ στριμμένος(αλλά η αδερφή του ήταν ακόμη χειρότερη!).Κλείδωνε τα παιδιά στο σπίτι, τα χτυπούσε και καλά για σωφρονισμό,και όλα αυτά, επειδή ήταν υπηρέτης του Θεού, άρα αυτομάτως πνευματικά υπεράνω όλων και παντογνώστης της ΑΓΑΠΗΣ!Εννοείται βέβαια πως απείχε εκατοντάδες χιλιόμετρα από την έννοια και το νόημα της αγάπης και ουσιαστικά δεν ήξερε που πάνε τα 4!!!!!!Ο Αλέξανδρος όπως και κάθε άνθρωπος, γρήγορα δεν αργεί να αντιδράσει.Να πω, πως ουσιαστικά αυτός είναι ο ήρωας της υπόθεσης γιατί αυτός τράβηξε και όλο το λούκι στην ταινία.Αυτή η Φάννυ ούτε μιλούσε ούτε λαλούσε!!!!!!
Πολύ όμορφη ταινία, με ωραία κοστούμια και σκηνικά, εξωτερικά πλάνα από Σουηδία να υποθέσω, και ένα στόρυ γεμάτο βαθιά νοήματα και συμβολισμούς πάνω στην τέχνη,την οικογένεια,τη θρησκεία,τις ανθρώπινες σχέσεις,την κοινωνία και τη θέση της γυναίκας σε αυτή .
Ηταν η τελευταία σκηνοθετική απόπειρα του BERGMAN ,ο οποίος έκτοτε αποσύρθηκε, στα 64 του χρόνια, και ασχολήθηκε με το θέατρο και τηλεοπτικές παραγωγές,Η ταινία θεωρείται από τα αριστουργηματα του παγκόσμιου κινηματογράφου(4 όσκαρ και αυτό, της ξενόγλωσσης ταινίας)Κύρια θέματα των ταινιών του είναι η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αλλά και των 2 φύλων(σε κάποια περίοδο ο BERGMAN ασχολείται στις ταινίες του με τη γυναικεία ψυχοσύνθεση) ,η ανακάλυψη του νοήματος της ζωής,η αντιπαράθεση ανθρώπου και Θεού.
Ο BERGMAN γεννημένος στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα, μεγάλωσε στην Στοκχόλμη.Θεωρείται από τους μεγαλύτερους διεθνείς σκηνοθέτες.Πέθανε στις 30 Ιουλίου 2007.Άλλα Έργα του:ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ,ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ,ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ,Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ κ.α


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)-0\5 ΜΠΑ....

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-1\5 ΑΠΛΑ ΣΥΜΠΑΣΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΟΣΑ ΠΕΡΝΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-2,5\5 ΟΧΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕ SEX KAI ΚΥΡΙΩΣ ΤΣΙΛΙΜΠΟΥΡΔΙΣΜΑ!ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΘΕΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΩΓΑΜΟ! ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΞΈΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ!ΑΛΛΑ ΧΡΥΣΟ ΜΟΥ, ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ!ΠΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙΟΤΡΑΒΗΓΜΑΤΑ!ONE BIG HAPPY FAMILY,ΚΑΛΕ!!!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5 ΕΝΩ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-4\5 ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΚ ΠΑΤΑ ΤΟ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-4\5 ΤΙ ΕΣΤΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ?ΠΟΥ ΠΑΜΕ?ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ?

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-4\5 ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΜΕ ΟΜΟΡΦΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΑΨΟΓΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΟΧΗΣ,ΩΡΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΛΑΝΑ!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-1\5 ΜΠΑ.....

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ::8\10


7 σχόλια:

  1. ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ E-MAIL??? ΓΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ...TNX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. agaphte agnwste anagnwsth to mail mas einai to ekshs: eulogisontocinema@gmail.com

    alla mporeis eleuthera na rwthseis oti thes kai apo edw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. wraia tha rwtisw apo edw! pou vrikate thn 5wrh tainiaa ??? thn psaxnv edw kai kairo kai tipota kai thn thelww!fwtiste me an mporeite

    eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. katarxas syggnwmh gia thn kathysterhsh!!!!!
    thn tainia an thymamai thn eixa noikiasei apo to videoclub thw perioxhs moy,den kserw an vohthaei ayto!!!!!syggnwmh kai pali!!!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. dn yparxei prob!!..tha vohtheisei an mou peis poio einai to videoclub!! (an dn mporeis tha steilw an einai mail sthn diefthinsh pio panw gia apanthsh)

      eyxaristw pantws

      Διαγραφή
    2. sth thessalonikh, sta seven ths v.olgas.fantazomai an psakseis kai alla katasthmata an eisai apo kapoy alloy,olo kai tha to vreis. elpizw na vohthisa!

      Διαγραφή

ShareThis